понедельник, 29 ноября 2021 г.

 Фізіологія харчування  БПОБ-23   30.11.2021р.

Урок № 17  Тема : Особиста медична книжка працівника, порядок її оформлення та зберігання. Відповідальність працівників за дотримання правил особистої гігієни.

Особова медична книжка або ж санітарна книжка – це документ, який є свідченням стану здоров'я працівника, який пов'язаний з діяльністю в обслуговуванні населення, а також іншими видами робіт, які потребують періодичних медичних оглядів.

На сьогоднішній день санітарна (медична) книжка ввидається всім працюючим у порядку, який передбачений законодавством. В першу чергу медична книжка заводитися для того, щоб як можна краще убезпечити роботу і попередити різні професійні захворювання .Книжка медична відображає результати проведених лікарями оглядів, лабораторні, а також рентгенівські дослідження, дані про профілактичні щеплення і різного роду відмітки про перенесених інфекційних захворюваннях.

Медогляд за санітарними книжками залежить професії і проводиться тільки в тому випадку, якщо професія або місце роботи до цього зобов'язують.
Оформлення санітарної книжки може бути двох видів: первинне (1 раз за весь час) або повторне (через кожних пів року), від цього ціна на медогляд може змінюватися.

            На виконання статті 21 Закону України «Про захист населення від  інфекційних хвороб»  постановою Кабінету Міністрів України від  23.05.2001 року №559 затверджено  Перелік  професій, виробництв  та  організацій, працівники  яких  підлягають  обов’язковим  профілактичним  медичним  оглядам та  Порядок  проведення  цих  оглядів та  видачі  особистих  медичних  книжок.

               Відповідно до Порядку проводяться обов’язкові попередні (до прийняття на роботу) та  періодичні  профілактичні  медичні  огляди (далі – обов’язкові медичні огляди)  працівників  окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб (далі – працівники), та видача їм особистих медичних книжок.

           Обов’язкові  медичні огляди проводяться за рахунок роботодавців (підприємство, установа, організація або фізична особа – суб’єкт підприєм-ницької діяльності, що використовують працю найманих працівників).

         Працівники підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності відшкодовують вартість бланка особистої медичної книжки закладам та установам охорони здоров’я, які проводитимуть обов’язкові медичні огляди при проходженні попереднього профілактичного медичного огляду до прийняття на роботу, та у разі необхідності отримання нового бланка цієї книжки у зв’язку з його втратою, зіпсуттям або неможливістю подальшого використання чи придбавають зазначений бланк за власні кошти.

      Перелік необхідних обстежень, лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень, що необхідні для проведення обов’язко-вих медичних оглядів, затверджується Міністерством охорони  здоров’я (далі –  МОЗ). Терміни проведення обов’язкових медичних оглядів встановлю-ються також МОЗ.

      Роботодавець забезпечує ведення журналу реєстрації особистих медичних книжок, де зазначаються номер, серія, дата видачі книжки, прізвище, ім’я та по батькові її власника.

Особиста медична книжка видається працівникові тільки для проходження медичного огляду, після чого вона підлягає поверненню роботодавцеві, який забезпечує зберігання цієї книжки.

В окремих випадках, коли зберігання особистої медичної книжки у роботодавця є недоцільним або неможливим, допускається її зберігання у працівника.

У разі звільнення працівника особиста медична книжка видається йому під розписку разом з трудовою книжкою.

У разі проведення попереднього (до прийняття на роботу) обов’язкового медичного огляду роботодавець направляє закладу чи установі охорони здоров’я  відповідного  листа.

Роботодавець здійснює контроль за проходженням працівниками у встановлені терміни обов’язкових медичних оглядів і несе за це відповідальність.

На підставі результатів обстеження кожен лікар-спеціаліст робить висновок  щодо можливості  допущення  працівника  до роботи.

Крім того, наказом МОЗ від 23 липня 2002р. № 280  «Щодо  організації  проведення обов’язкових  профілактичних  медичних оглядів  працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб»   затверджено :

  • ПРАВИЛА проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб;
  • ПЕРЕЛІК необхідних обстежень лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень, що необхідні для проведення обов’язкових медичних оглядів та періодичність їх проведення;
  • ПЕРЕЛІК протипоказань для роботи за професіями, визначе-ними в Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам;
  • ФОРМА первинної облікової   документації  №1 – ОМК (ОСОБИСТА  МЕДИЧНА  КНИЖКА).

Здебільшого працівники визначених професій проходять періодичні медичні огляди один раз на рік, разом з тим, деякі категорії працівників проходять періодичні медичні огляди два рази на рік в цілому, або медичні огляди у певних лікарів два рази на рік.

Д/з : складіть короткий конспект та самостійно опрацюйте питання відповідальності працівників за дотримання правил особистої гігієни

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий