суббота, 13 ноября 2021 г.

 Устаткування підприємств харчування         Для групи БК-15    15.11.2021

Тема: Котел електричний КЕ-100М: будова, принцип роботи, правила експлуатації та технічні вимоги безпеки праці, автоматика

У харчоварильних  котлах варіння в рідинах при атмосферному тиску проводять  трьох режимах:

Режим 1- доведення вмісту варильного судини до кипіння на повній потужності, а потім автоматичне перемикання на знижену потужність (1/6 частина) для продовження варіння процесом "тихого кипіння". Цей режим використовується при варінні супів, борщів та інших перших страв.

Режим 2- доведення вмісту варильного судини до кипіння на повній потужності, а потім автоматичне повне відключення нагрівачів. Доваріваніе відбувається за рахунок акумульованої теплоти без витрати енергії. Цей режим використовується для варіння каш, кип'ятіння молока і варіння напоїв.

Режим 3-  доведення вмісту варильного судини до кипіння на повній потужності, потім автоматичне перемикання на 1/6 частину потужності, а в разі зниження тиску в пароводяної сорочці до нижнього заданого межі, перемикання на 1/2 потужності нагріву. При підвищенні тиску до верхньої межі, знову перемикання автоматичне на 1/6 частину потужності нагріву. Надалі цикл повторюється.

 

 Будова котла харчоварильного електричного КПЕ-100

1 – варильний посудину, 2 – манометр, 3 – цапфа, 4 – подвійний запобіжний клапан, 5 – тен, 6 – поворотний механізм

Правила експлуатації:

1. Перед початком роботи перевіряють санітарний стан посуду для варіння, наявність заземлення, рівень води в пароводяної сорочці.

Для перевірки рівня води відкривають контрольний кран і, якщо через нього не піде вода, то додають в парогенератор через наповнювальну воронку дистильовану або кип'ячену воду до появи її з крана.

2. Потім перевіряють працездатність клапана-турбіни, піднявши турбіну за кільце вгору, і подвійний запобіжний клапан, натиснувши кілька разів на важіль. Потім перевіряють повітряний клапан або запірний кран воронки. Спеціальним ключем встановлюють на манометрі верхній і нижній межі необхідного тиску пара в пароводяної сорочці котла.

3. Перевіряють цілісність гумової прокладки кришки і стан відкидних гвинтів.

4. Потім в варильний посудину завантажують продукти і закривають кришкою, закріплюючи її відкидними гвинтами. Заповнювати продуктами і водою харчоварильні котел потрібно не перевищуючи граничного рівня 8-10 см нижче кромки котла.

5. Встановлюють тумблер на роботу потрібного режиму і включають котел в роботу натисканням кнопки "Пуск". Процес теплової обробки продуктів здійснюється автоматично. При необхідності коригують положення верхньої і нижньої меж тиску на манометр в процесі варіння.

6. Під час роботи котла контролюють стан клапана - турбинки, подвійного запобіжного клапана, манометра і сигнальних ламп.

7. Після закінчення роботи відключають котел від електромережі за допомогою червоної кнопки "Стоп". Перш ніж відкрити кришку випускають пару з варильного судини шляхом підняття турбинки вгору до відмови, потім послаблюють відкидні гвинти - затискачі і плавно без ривків відкидають кришку котла.

8. Після вивантаження готової продукції, остиглий варильний посудину і кришку промивають гарячою водою і протирають зовні сухою чистою тканиною.

 https://www.food-service.com.ua/ua/kotel-harchovarilniy-elektrichniy-lotus-pi-50-78et-p5234

 https://oblprom.com.ua/p1159617780-kotel-pischevarochnyj-kpe.html

Д/з : самостійно опрацювати с.220-225,227-228 скласти короткий конспект та відповісти на питання:

1. Який принцип дії електричних харчоварильних котлів?

2.Яку функцію виконує клапан-турбінка, де розташована?

3.Яка роль манометра та скільки стрілок він має?

4.Чому парогенератор потрібно заповнювати дистильованою водою?

Тема : Котел газовий КХГ-250: будова, принцип роботи, правила експлуатації та технічні вимоги безпеки праці

Д/з :  скласти короткий конспект с.158-162, 165-167 та відповісти на питання:

1. Що спільного між котлами газовими та електричними?

2. На скільки відсотків заповнюються котли рідиною?

3. Як перевірити рівень заповнення рідиною пароводяної сорочки?

4. У якому випадку заборонена експлуатація котла?

Комментариев нет:

Отправить комментарий