Устаткування підприємств харчування Для групи БК-15 15.11.2021
Тема: Котел електричний КЕ-100М: будова, принцип роботи, правила експлуатації та технічні вимоги безпеки праці, автоматика
У харчоварильних котлах варіння в рідинах при атмосферному тиску проводять трьох режимах:
Режим 1- доведення вмісту варильного судини до кипіння на повній потужності, а потім автоматичне перемикання на знижену потужність (1/6 частина) для продовження варіння процесом "тихого кипіння". Цей режим використовується при варінні супів, борщів та інших перших страв.
Режим 2- доведення вмісту варильного судини до кипіння на повній потужності, а потім автоматичне повне відключення нагрівачів. Доваріваніе відбувається за рахунок акумульованої теплоти без витрати енергії. Цей режим використовується для варіння каш, кип'ятіння молока і варіння напоїв.
Режим 3- доведення вмісту варильного судини до кипіння на повній потужності, потім автоматичне перемикання на 1/6 частину потужності, а в разі зниження тиску в пароводяної сорочці до нижнього заданого межі, перемикання на 1/2 потужності нагріву. При підвищенні тиску до верхньої межі, знову перемикання автоматичне на 1/6 частину потужності нагріву. Надалі цикл повторюється.
Будова котла харчоварильного електричного КПЕ-100
1 – варильний посудину, 2 – манометр, 3 – цапфа, 4 – подвійний запобіжний клапан, 5 – тен, 6 – поворотний механізм
Правила експлуатації:
1. Перед початком роботи перевіряють санітарний стан посуду для варіння, наявність заземлення, рівень води в пароводяної сорочці.
Для перевірки рівня води відкривають контрольний кран і, якщо через нього не піде вода, то додають в парогенератор через наповнювальну воронку дистильовану або кип'ячену воду до появи її з крана.
2. Потім перевіряють працездатність клапана-турбіни, піднявши турбіну за кільце вгору, і подвійний запобіжний клапан, натиснувши кілька разів на важіль. Потім перевіряють повітряний клапан або запірний кран воронки. Спеціальним ключем встановлюють на манометрі верхній і нижній межі необхідного тиску пара в пароводяної сорочці котла.
3. Перевіряють цілісність гумової прокладки кришки і стан відкидних гвинтів.
4. Потім в варильний посудину завантажують продукти і закривають кришкою, закріплюючи її відкидними гвинтами. Заповнювати продуктами і водою харчоварильні котел потрібно не перевищуючи граничного рівня 8-10 см нижче кромки котла.
5. Встановлюють тумблер на роботу потрібного режиму і включають котел в роботу натисканням кнопки "Пуск". Процес теплової обробки продуктів здійснюється автоматично. При необхідності коригують положення верхньої і нижньої меж тиску на манометр в процесі варіння.
6. Під час роботи котла контролюють стан клапана - турбинки, подвійного запобіжного клапана, манометра і сигнальних ламп.
7. Після закінчення роботи відключають котел від електромережі за допомогою червоної кнопки "Стоп". Перш ніж відкрити кришку випускають пару з варильного судини шляхом підняття турбинки вгору до відмови, потім послаблюють відкидні гвинти - затискачі і плавно без ривків відкидають кришку котла.
8. Після вивантаження готової продукції, остиглий варильний посудину і кришку промивають гарячою водою і протирають зовні сухою чистою тканиною.
https://www.food-service.com.ua/ua/kotel-harchovarilniy-elektrichniy-lotus-pi-50-78et-p5234
https://oblprom.com.ua/p1159617780-kotel-pischevarochnyj-kpe.html
Д/з : самостійно опрацювати с.220-225,227-228 скласти короткий конспект та відповісти на питання:
1. Який принцип дії електричних харчоварильних котлів?
2.Яку функцію виконує клапан-турбінка, де розташована?
3.Яка роль манометра та скільки стрілок він має?
4.Чому парогенератор потрібно заповнювати дистильованою водою?
Тема : Котел газовий КХГ-250: будова, принцип роботи, правила експлуатації та технічні вимоги безпеки праці
Д/з : скласти короткий конспект с.158-162, 165-167 та відповісти на питання:
1. Що спільного між котлами газовими та електричними?
2. На скільки відсотків заповнюються котли рідиною?
3. Як перевірити рівень заповнення рідиною пароводяної сорочки?
4. У якому випадку заборонена експлуатація котла?
Комментариев нет:
Отправить комментарий