вторник, 3 ноября 2020 г.

                                      Виховна година для групи АК-15                                           03.11.2020

Виховна година: Мова солов’їна до ДняУкраїнської писемності та мови: історія та традиції свята

 

Традиційно у День української писемності та мови пишуть диктант національної єдності.

            

 

    9 листопада - День української писемності та мови

           Україна сьогодні, 9 листопада, святкує День української писемності та мови. А також вшановують пам'ять Преподобного Нестора-Літописця – послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.

         9 листопада 2020 року вшановують Нестора Літописця – монаха Києво-Печерського монастиря, першого давньоруського письменника і літописця, послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Він традиційно вважається одним з авторів "Повісті минулих літ".

         Раніше існувала традиція 9 листопада, коли батьки відводили дітей в школу, а потім йшли до церкви: поставити свічку перед образом Нестора-Літописця і помолитися, щоб він допоміг дитині в навчанні.

         День української писемності та мови щорічно відзначається в Україні 9 листопада. Це свято було встановлено указом президента України Леоніда Кучми в 1997 році на честь українського літописця преподобного Нестора - послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Також з 2000 року в цей день в прямому ефірі «Українського радіо» транслюють «Диктант національної єдності», який може написати будь-який бажаючий.

 

       У День української писемності та мови проходить традиційне написання диктанту національної єдності

                    Диктант національної єдності в Україні

         Об 11:30 9 листопада в День української писемності та мови розпочинається написання диктанту національної єдності.

            Зачитує текст доцент Київського університету імені Бориса Грінченка, автор підручників і посібників з української мови Олександр Авраменко. Він склав оригінальний текст диктанту, який ніхто, до моменту його зачитування в ефірі «Українського радіо», не бачив.

          Пишуть диктант лише від руки, потім учасники надсилають на перевірку на електронну пошту редакції «Українського радіо» відсканований чи сфотографований текст. Листа потрібно надіслати у той самий день, або ж наступного дня – 10 листопада.

          Також можна дочекатися, поки текст з’явиться на сайті організатора 11 листопада і самому перевірити знання української мови.

Комісія приймає і тексти, написані шрифтом Брайля.

       З кожним роком кількість учасників мовного флеш-мобу зростає. Традиційно до написання диктанту долучаються відомі люди, політики, митці, студенти та школярі.

       Як пише Радіо Свобода, організатори повідомляють, що за 20 років зросла аудиторія та географія учасників. Десятки тисяч листів надходять з усіх областей України, а також із-за кордону: Німеччини, Бельгії Великої Британії, Канади, Аргентини, Литви, Норвегії, Польщі, Швеції, Франції, Росії, Білорусі, Молдови, Таїланду.

       За даними організаторів, торік диктант написали майже 30 тисяч людей, жодної помилки не зробили 130 учасники.

                        Хто такий Нестор Літописець

        9листопада 2020 року вшановують Нестора Літописця - київського літописця та письменника-агіографа. З 1073 Нестор - чернець Києво-Печерського монастиря. Автор «Житій святих князів Бориса і Гліба й Теодосія Печерського». Вважається упорядником (за іншою версією автором) «Повісті минулих літ». Помер і похований у Києво-Печерській лаврі.

У церковному календарі день вшанування пам'яті Преподобного Нестора Літописця припадає на 9 листопада. Цього дня в Україні, починаючи з 1997, відзначають День української писемності та мови.

                            Факти про українську мову

Сучасна українська мова має близько 256 тисяч слів;

У українській мові багато синонімів. Наприклад, слово “горизонт” має 12 синонімів: обрій, небозвід, небосхил, крайнебо, круговид, кругозір, кругогляд, виднокруг, видноколо, виднокрай, небокрай, овид;

Найстарішою українською піснею, запис якої зберігся до наших днів, вважається пісня «Дунаю, Дунаю, чому смутен течеш?»;

Найбільшу кількість разів перекладений літературний твір – «Заповіт» Т.Г.Шевченка: 147 мовами народів світу.


 

 

                  Виховна година                                                                  10.11.2020

Тема: COVID -19-  профілактика, інфікування і поширення

Мета : з'ясувати з учнями  що таке   «COVID -19», познайомити з його ознаками та симптомами ; навчити основам профілактики, попередження та поширення короно вірусу -з метою запобігання зараження covid -19  себе та оточуючих людей.

• Скласти пам’ятку: «Щодо запобігання зараження коронавірусом»;

• Навчити працювати з різними джерелами інформації;

• Формувати компетентне ставлення до власного здоров ‘я та здоровя оточуючих вас людей.

Обладнання: роздаткові матеріали: пам’ятка : «Щодо запобігання зараження корона вірусом», рекомендації щодо профілактики захворювання на COVID-19 , телефони гарячої лінії : « COVID -19

Епіграф: «Люди запевняють, що життя коротке, а я бачу, що вони самі його скорочують» (Ж. – Ж. Руссо).

- Доброго дня і доброго здоров ‘я! Здоров’я – безцінний дар, який людина інколи марно витрачає, забуваючи, що втратити здоров’я легше, а відновити його дуже важко. Найкращий спосіб зберегти здоров’я – це не допустити розвитку захворювань.

Склалося так, що до початку ХХ ст. умови існування людства формувало переважно природне середовище. Але з того часу, як людина охопила своєю діяльністю всю планету, вона почала змінювати природу, тобто ті умови до яких була пристосована. Отже, кожна людина несе повну частку особистої відповідальності за здоров’я всього людства, а все людство певною мірою відповідальне за здоров’я кожної людини. Здоров’я країни таким чином визначає здоров’я світу.

Зараз людство охопила хвиля нової хвороби – короновірус. Що нам відомо про  нього ?Чи є вакцина ? Як не захворіти ?Як вилікуватись ?Поговоримо..

Вперше коронавірус  виділено в 1965 році англійськими вірусологами Д. Тайрелом та М. Біноєм від добровольця, який був заражений носовими виділеннями від хворого на гострий риніт. У 1968 році визнано нову родину — Coronaviridae. У 1975 році коронавірус також виявлено у випорожненнях дітей, що хворіли на гастроентерит.

Захворювання, спричинене новим коронавірусом, вперше було виявлене у Вухані, Китай, та отримало назву коронавірусного захворювання 2019 (COVID-19). «CO» означає corona (корона), «VI» – virus (вірус) та «D» – disease (захворювання). Раніше це захворювання називали «новим коронавірусом 2019 року» або 2019-nCoV. Відео: https://youtu.be/-lMD-wQ_kvQ

COVID-19 – це новий вірус, пов’язаний із тим же сімейством вірусів, як і гостра респіраторна вірусна інфекція (ГРВІ) та деякі найбільш поширені типи застуди. Відео – Новий короно вірус(  https://youtu.be/t6Cz0WfHgvY )

Симптоми можуть включати підвищення температури, кашель і задишку. У більш важких випадках інфекція може викликати пневмонію або утруднення дихання. У рідкісних випадках захворювання може бути смертельним.Відео : Як уповільнити епідемію коронавірусу? (https://youtu.be/Xe4CK-ehQ5w )

Ці симптоми схожі на грип або звичайну застуду, які набагато частіше зустрічаються, ніж COVID-19. Ось чому для підтвердження інфікування людини COVID-19 необхідно провести тестування. Важливо пам’ятати, що ключові заходи профілактики однакові: часте миття рук та гігієна дихання (прикривайте рот та ніс при кашлі чи чханні зігнутим ліктем або серветкою, а потім викидайте серветку у смітник, що закривається кришкою.

Відео - як захиститися від коронавірусу: https://youtu.be/EmMD0qkUFPs

Чотири запобіжні заходи, яких ви та ваша сім’я можете вжити, щоб уникнути зараження:

1.     Часто мийте руки, використовуючи мило та воду або спиртовмісні засоби для миття рук

2.     Прикривайте рот і ніс при кашлі або чханні суглобом ліктя або серветкою і викидайте серветку у смітник, що закривається кришкою

3.     Уникайте тісного контакту з усіма, хто має симптоми застуди або грипу

4.     Негайно звертайтеся до лікаря, якщо у вас підвищена температура, кашель або якщо ви відчуваєте, що вам важко дихати.

Відео - Про коронавірус :https://youtu.be/2NOzH9dopyI

Використовувати медичну маску рекомендується, якщо у вас є респіраторні симптоми (кашель або чхання) для захисту інших.

Якщо ви використовуєте маски, їх необхідно носити та утилізувати належним чином, щоб забезпечити їх ефективність та уникнути підвищеного ризику передачі вірусу. Відео- “Дізнайся про свою силу” : (https://youtu.be/h6Pk5TFoB8I)

Якщо у вас або у вашої дитини спостерігається підвищення температури, кашель або утруднене дихання, вам слід негайно звернутися за медичною допомогою. Якщо ви їздили в регіони, де виявлено випадки інфікування COVID-19, або якщо ви були в тісному контакті з тими, хто приїхав з одного з цих регіонів і має респіраторні симптоми, подумайте про те, щоб повідомити свого лікаря про це заздалегідь. Відео- Що захистить від короновіруса : (https://youtu.be/cCs7ZCV2hfE)

Рекомендації щодо профілактики захворювання на COVID-19

  • проводити наскрізне провітрювання приміщень та проведення вологих прибирань із використанням дезінфекційних засобів у приміщеннях;
  • не допускати до роботи осіб з ознаками інфекційного захворювання;
  • виділити приміщення для тимчасової ізоляції осіб з ознаками гострого респіраторного захворювання (в разі виявлення такої особи, вжити заходів для ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про випадок відповідний заклад охорони здоров'я);
  • обмежити масові заходи в закритих приміщеннях;
  • забезпечити необхідні умови для дотримання працівниками правил
    особистої гігієни (рукомийники, мило, одноразові рушники, серветки тощо);
  • проводити регулярну обробку рук спиртовмісним засобом та/або мити їх з милом;
  • забезпечити медичні пункти необхідними засобами та обладнанням (термометрами, бактерицидними випромінювачами, дезінфекційними та антисептичними засобами, засобами особистої гігієни та індивідуального захисту тощо);
  • дотримуватися правил респіраторної гігієни (при кашлі та чханні прикривати рот і ніс серветкою або згином ліктя; відразу викидайте серветку в контейнер для сміття з кришкою і обробляйте руки спиртовмісним антисептиком або мийте їх водою з милом);користуватися одноразовими масками при необхідності, проводити їх заміну, як тільки вони стануть вологими чи забрудняться.

Відео-Алгоритм дій при симптомах коронавірусу: https://www.facebook.com/suspilne.chernihiv/videos/248222943090193/

Додаток

Пам’ятка

Щодо запобігання зараження коронавірусом

Новий коронавірус 2019 року (SARS-CoV-2, або 2019-nCoV) — це новий вірус, який спричиняє розвиток респіраторних захворювань у людей  гострої респіраторної хвороби COVID-19 та може передаватися від людини до людини.

1.Не торкайтеся до потенційно контамінованих вірусом поверхонь,  у регіонах із виявленими випадками інфікування - коронавірус 2019 передається контактним шляхом, коли вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або хустинку, рукавиці, після торкання до тварин, м’яса, риби, дверних ручок, поручнів, що забруднені виділеннями із дихальним шляхів хворого чи інфікованого.

2.Ретельно і часто мийте руки з милом чи обробляйте їх антисептиком -тривалість процедури — 20–40 с; Вода має бути комфортної температури, а не холодною чи гарячою; обов’язкова процедура: якщо руки видимо забруднені, після приходу з вулиці, перед прийомом їжі, після відвідування туалету, якщо відсутній антисептик для рук. Обробка рук спиртовмісним антисептиком: спиртовмісний антисептик для рук — розчин із вмістом спирту 60–80% або хлоргексидину 2%.

3.Використовуйте захисну маску - вона має покривати ніс і рот;вона має щільно прилягати, без відступів по краях; заміняйте маску, щойно вона стала вологою; не чіпайте зовнішню частину маски руками, а якщо доторкнулися, помийте руки з милом чи обробіть спиртовмісним антисептиком  заміняйте маску що чотири години;   не використовуйте маску повторно.

4.Уникайте скупчення людей.

5.Якщо ви захворіли, залишайтеся вдома і зверніться до лікаря.

 

 

 

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий