понедельник, 25 апреля 2022 г.

 Технологія приготування їжі  для групи  АК-25

Урок № 177 Технологія приготування пана-коти, вимоги до якості, відпуск, умови зберігання

Пана-кота – десерт з Італії, а точніше, із П’ємонту. Уже більше 100 років радує своїм смаком. Що дивно, за цей час інгредієнти для класичного десерту практично не змінилися. Спочатку пана-коту готували з вершків, меду, ванілі та риб’ячого колагену або іншими словами, кісткового відвару. У сучасному рецепті останній інгредієнт був замінений на желатин або агар-агар – хто як любить. Цей десерт традиційно подавали з келихом вина.

Сама по собі пана-кота – це вже самостійний десерт, але смак можна посилити соусом, наприклад, із чорниці, полуниці або малини. Також можна посипати кокосовою стружкою, тертим шоколадом, зробити солону або солодку карамель і полити нею десерт. Пана-кота зовсім може бути одним із шарів желейного або будь-якого іншого торту.

Секрети приготування італійського десерту пана-кота

Вершки. Найважливіше в приготуванні цього десерту – досягти потрібної консистенції – вона повинна бути шовковою та м’якою, але не сильно пружною, як желе. Основний інгредієнт –кондитерські вершки або вершки найвищої жирності. Також можна за основу взяти жирний йогурт або навіть мигдальне або кокосове молоко. У моєму рецепті мікс із вершків 33% жирності й молока.

Желатин. Для приготування пана-коти необхідно взяти желатин і приготувати його так, як описано на упаковці. Але є один секрет – желатин не варто збовтувати, інакше на десерті з’являться бульбашки, які зіпсують його зовнішній вигляд. Мені подобається працювати з листовим желатином, який замочується в крижаній воді, але я часто використовую й порошковий.

Ванільні палички. Яскравий смак і аромат десерту дає ваніль. Я рекомендую використовувати ванільні палички: їх розрізають навпіл, а насіння акуратно зчищають ножем із двох сторін. Самі палички не поспішайте викидати, їх можна використовувати для приготування ванільною цукрової пудри. Читайте покроковий рецепт.

Цукор. Для приготування пана-коти я використовував білий цукор, щоб колір десерту, відповідно, був білим. Але ви можете експериментувати, наприклад, із коричневим цукром або зовсім додавати стевію або мед.

Інгредієнти

Для пана-коти:

1.      1. 

2.      2. 

3.       3.½ стручка ванілі

  4 .   9 г желатину  

2 ст. л. води

100 г цукру

Для чорничного соусу: 

 ; 75 г цукру

https://www.youtube.com/watch?v=t1Grqn4rtwU

https://klopotenko.com/pana-kota-yak-v-italiyi-prostyj-reczept-klasychnogo-desertu/

Д/з: переглянути відео, скласти короткий конспект та приготувати цей десерт для своєї родини

Урок№ 178  Технологія приготування солодких гарачих страв.вимоги до якості

Д/з: скласти конспект с.275-276, технологічну схему приготування страви "Яблука в тісті смажені"

Дайте відповіді на питання:

1. Як запікати яблука, щоб вони не розтріскувалися та не прилипали до сковороди?

2.Де потрібно зберігати очищені яблука, щоб вони не потемніли до теплової обробки?

3. Які вимоги до якості бабки чи пудингу та яка температура подавання гарячих солодких страв?

Комментариев нет:

Отправить комментарий