понедельник, 18 апреля 2022 г.

 Устаткування підприємств харчування  для групи АКП-46

 Тема: ваговимірювальна електронна торгова техніка

Ваги — це прилад, за допомогою якого визначається маса тіла способом порівняння її з масою умовно взятої одиниці (грама, кілограма, тонни). Ваги є одним зі старовинних вимірювальних приладів, зображення якого у вигляді рівноплечого важеля-коромисла з підвішеними чашами знаходять на прадавніх грецьких, єгипетських і вавілонських пам'ятках.

Найстародавніші, що збереглися, зображення вагів відносять до доби приблизно за 3000 років до н. е. До XVII ст. ваги в основному зберігали форму рівноплечого коромисла або безмена. У 1670 р. були винайдені настільні ваги з верхніми чашами (настільні ваги типу Роберваля). У першій половині XIX ст. вперше з'явились десяткові (1818 р.) і сотенні (1831 р.) товарні ваги. У другій половині XIX ст. з'являються шкальні платформові,

автоматичні і напівавтоматичні, квадрантні і пружинні ваги. У 20-х роках XX ст. широко застосовують циферблатні ваги, які поступово витісняють попередні системи вагів.

Сучасний парк ваговимірювальної техніки поповнюється принципово новими типами електронних вагів, які випускає вітчизняна промисловість. Електронні ваги показують масу, ціну товару, визначають його вартість, друкують і видають чек, значно скорочують, прискорюють і полегшують процес зважування, виключаючи можливі помилки, а також можуть передавати інформацію на відстань.

Класифікація ваговимірювальних приладів здійснюється за різними ознаками, серед яких найбільш розповсюдженими є: призначення вагів, конструкція зважу вального пристрою, місце і спосіб установки вагів, вид покажчикового пристрою, спосіб зняття показань.

Ваги настільні електронні

 Вага 1261 ВН-ЗЦТ  електронна настільна циферблатна з візуальним місцевим відліком показань призначена для автоматичного визначення маси і вартості продовольчих товарів. Вага може використовуватись при попередній фасовці продуктів, для торгівлі товарами, які продаються поштучно (птиця, кролики) як самостійно, так і в комплексі з блоком виводу інформації і чекодрукувальним пристроєм. Основними вузлами ваги 1261 ВН-ЗЦТ є важільний ваговий механізм з віброчастотним перетворювачем сили (датчиком), вантажоприймальний майданчик, блок стабілізації, механізм введення ціни, двобічне інформаційне табло ціни, маси, вартості.

Важільний механізм складається з основного і двох допоміжних нерівноплечих важелів, на які за допомогою ніжек спирається товарний майданчик. Основний важіль з'єднаний з віброчастотним датчиком. Праворуч на корпусі ваги міститься клавішний знімний пульт. Він містить клавіші введення ціни (ємкість від 0 до 9), клавішу «З» для збросу показань ціни, клавішу «Вкл.» для включення ваги в роботу І і вимикання, клавішу «Кор.» для тарокомпенсації. Тарокомпенсатор застосовують І при необхідності одержання чистої маси товару.

Корпус ваги спирається на три ніжки, дві з яких є гвинтовими і слугують для встановлення ваги в горизонтальне положення (за рівнем).

Принцип дії ваги полягає в автоматичному перетворенні зусилля зважуваного товару в числоімпульсний сигнал і передаванні цифрових значень маси і вартості товару, одержаних в електронному блоці, на табло цифрового покажчика.

 

Електронна схема ваги виконана на інтегральних елементах, застосування яких у сполученні з віброчастотним перетворювачем сили і використанням у пристрої введення ціни герметизованих контактів (черконів) забезпечують компактність, високу продуктивність і надійність ваги.

Найбільша межа зважування — 3, найменша — 0,04 кг. Діапазон компенсації маси тари — до 0,5 кг, дискретність індикації маси — 1 г, вартості — 1 коп. Час вимірювання маси та обчислення вартості — 1 с, живлення від мережі однофазного змінного струму частотою 50 Гц напругою 220 В. Габаритні розміри: 505 х 405 х 605, маса 40 кг.

 Д/з: скласти конспект та відповісти на питаня:

1.Який принцип дії електронних ваг?

2.Які основні вузли ваг?

3.Які правилв експлуатації електронних ваг? (знайти самостійно)

Відповіді надсилайта на Вайбер, Ватсап або Телеграм, мій номер 0501327469 Людмила Георгіївна.

Комментариев нет:

Отправить комментарий