Устаткування підприємств харчування для групи БК-15 07. 02. 22 р.
Тема: машини для нарізування хліба, будова, принцип дії та правила експлуатації
Хліборізальна машина МРХ-200 Ця машина складається з
наступних частин і механізмів: станини, корпуса, привода, двох лотків,
механізму різання, механізму подачі, механізму регулювання товщини зрізу і
точильного пристосування. У круглому корпусі машини розміщений дисковий ніж,
забезпечений противагою. У нижній частині корпуси з обох сторін розташовані два
вікна, одне для подачі хліба до ножа, інше - для виходу нарізаних скибок хліба.
Привід машини складається з електродвигуна, клиноремінною і ланцюгової
передачі. Він забезпечує планетарне рух ножа і подачу хліба в зону його
обертання. Для ручного управління ножем машина обладнана спеціальною рукояткою,
встановленої на лівій стороні корпусу.
Хліборізальна машина МРХ-200
1 - кнопковий вимикач, 2 - корпус, 3 - завантажувальний лоток,
4 - корпус різання, 5 - приймальний лоток, 6 - механізм заточки.
Механізм подачі складається з ходового валу і каретки
з голчастими захватами для хліба. Під час роботи машини ходовий вал за
допомогою шатуна і муфти обертається тільки в одному напрямку, забезпечуючи
подачу каретки з хлібом вліво, в зону обертання ножа.
Механізм товщини зрізу складається з диска з розподілами товщини нарізу і
фасонної гайки кріплення. Механізм різання - ножовий диск, яких має планетарний
рух, тому обертається навколо власної осі.
На машині встановлено точильний пристосування, яке служить для заточування
ножового диска і складається з двох карборундових точильних дисків.
Точильні пристосування розміщене у верхній наружней частини хліборізальної
машини. Там же розташовані дві кнопки, з'єднані з двома шкребками, які поміщені
усередині корпусу машини. При натисканні на кнопки скребки притискаються з двох сторін до ножового диску і
очищають його від налиплого хліба.
При зупинці машини автоматично включається гальмівний пристрій, яке гасить
інерційний момент дискового ножа після вимкнення машини.
Встановлена електроблокування відключає машину після закінчення нарізки хліба
і відкритої захисної решітки і в разі, якщо приймальний лоток знаходиться не в
правому крайньому положенні. Для включення і зупинки машини встановлений
кнопковий вимикач з кнопками "Пуск" і "Стоп".
Принцип дії машини. При включенні машини обертання від електродвигуна
через кліноременний і ланцюгову передачу передається головному валу, а від
нього ходовому валу і дисковому ножу. При нарізці хліба ножовий диск здійснює
планетарний рух. Ходовий вал передає уривчасто-поступальний рух каретці, в якій
за допомогою голчастого захоплення хліб подається до ножа. Таким чином, хліб подається до ножа у той момент, коли він знаходиться у верхньому положенні. Під
час різання хліб нерухомий. Нарізані шматочки збираються в розвантажувальному
лотку і потім надходять у підготовлену тару.
Хлібо різальні машина ХРМ-300М відрізняється від машини МРХ-200 тим, що вона не
має захисної решітки і запобіжного пристрою на завантажувальному і
розвантажувальному лотку.
Правила експлуатації. Перед початком роботи машину оглядають, перевіряють її
стан і розгальмовує вал двигуна поворотом рукоятки гальма проти годинникової
стрілки до упору. Потім перевіряють машину на холостому ходу і встановлюють
товщину нарізки хліба. Для чого послаблюють фасонну гайку і повертають диск з
поділками до потрібного розміру нарізу хліба. Після цього затягують фасонну
гайку. Як правило, для хліба використовують товщину нарізки 15-16 мм. Потім
відкривши захисну решітку і відвівши каретку в праве положення, закріплюють на
ній хліб, опускають захисну решітку, натискають на кнопку "Пуск".
Після включення машини відбувається нарізка хліба і, як тільки каретка з хлібом
займе крайнє ліве положення, обмежувач ходу каретки натисне на кнопку
"Стоп", двигун машини відключиться, і одночасно включиться
електротормоз. Після зупинки машини піднімають огороджувальну решітку,
пересувають каретку вправо по лотку, закладають хліб, закривають грати і
продовжують нарізку хліба. В процесі роботи на машині необхідно дотримуватися
техніки безпеки, не проштовхувати хліб рукою у вікно і не прискорювати
розвантаження хліба, тому можна травмувати руки обслуговуючого персоналу.
Якість нарізки хліба залежить від стану ножового диска. Затуплення його або
прилипання до нього шматочків хліба погіршують якість нарізки і збільшують
втрату продукції. Ось тому дисковий ніж щодня заточують або зачищають від
залишків хліба. Для заточки дисковий ніж встановлюють у верхнє положення,
закріплюють противагу стопорним гвинтом і повертають на 180 ° точильний
пристрій так, щоб його точильні круги розташувалися по обидві сторони ножа.
Потім звільняють від корпусу машини рукоятку ручного
управління ножем, обертаючи її по стрілці зазначеної на корпусі машини,
виробляємо заточку дискового ножа. Для періодичної зачистки ножа від хліба
потрібно при обертанні рукояткою дискового ножа натиснути на дві кнопки
скребків. Шкребки, притискаючись з двох сторін до обертового ножового диску,
будуть зачищати його від налиплого хліба.
Після закінчення роботи на машині, її вимикають і відключають від
електромережі. Потім очищають від хлібних крихт спеціальним пристосуванням і
протирають сухою тканиною.
Д/з: складіть конспект та дайте відповіді на питання:
1.Назвіть
основні деталі і для нього вони служать на машині МРХ-200?
2. Як встановити товщину нарізки хліба на машині ХРМ-300М?
3. Хто має право працювати на хліборізальні машинах?
Тема: машини для нарізування гастрономічних продуктів, будова, правила експлуатації
Машини для
нарізування гастрономічних товарів
Для нарізки різних видів ковбас, шинки, сиру та рулетів на підприємствах
громадського харчування застосовують машини МРГУ-370 і МРГ-300А.
Машина МРГ-ЗООА Машина складається з корпуса,
привода, дискового ножа, двох літаків, регулятора товщини різу і точильного
пристосування.
Привід машини складається з електродвигуна, двох черв'ячних редукторів і
кривошипно-шатунного механізму. Один черв'ячний редуктор приводить в рух
дисковий ніж, інший черв'ячний редуктор - лоток із продуктами.
Два змінних лотка призначені для нарізки продуктів під прямим кутом і під кутом
від 30 до 90 ° до їх осі.
Механізм регулювання товщини нарізу являє собою опорний столик, переміщуваний
за допомогою ручки відносно площини ножа. На ручці встановлений лімб з
діленнями, відповідними величинам зазору між площиною ножа і опорним столиком.
Машина для нарізки гастрономічних
товарів МРГ-ЗООА
1 - пакетно-кулачковий вимикач,
2 - підстава корпусу, 3 - лімб, 4 - ручка, 5 - опорний столик, 6 - ніж, 7 -
затискач, 8 - важіль, 9 - рухлива опора, 10 - лоток, 11 - фіксатор, 12 - лопатка,
13 - ключ.
Технічна характеристика машини МРГ-ЗООА Продуктивність, рези / хв .. - 45 Максимальний перетин продукту, мм - 150x150 Розміри, мм : довжина - 665 ширина –570 ; висота - 470 Маса, кг - 45 Можливі несправності та способи їх усунення
Несправності |
Можливі причини |
Способи усунення |
При нарізуванні надмірно кришиться продукт |
Затупився ніж. Занижена товщина нарізки продукту |
Заточити ніж, збільшити товщину нарізки продукту |
Машина не нарізає продукт |
Продукт завис в лотку і не опускається до ножу |
Відключити машину і замінити продукт |
Відключається двигун під час роботи машини |
Завищена товщина нарізки продукту |
Зменшити на лімбі величину нарізки продукту |
Принцип дії машини. При включенні машини обертається дисковий ніж, а
лоток насуває продукт на ніж, який здійснює зворотно-поступальний рух. Нарізані
скибочки продуктів проходять між ножем і опорним столиком, надходять в
приймальний лоток. При закінченні нарізки продукту автоматичний вимикач
відключає машину, після зупинки можна знову закладати продукти в приймальний
лоток.
Машина МРГУ-370. Пристрій і принцип дії цієї машини аналогічні
машини МРГ-ЗООА. Відмітною особливістю є наявність в ній голчастого
транспортера і скидача, які укладають в стопку продукти на розвантажувальному
лотку.
Правила експлуатації. Перед початком роботи оглядають машину і
перевіряють санітарний стан її робочих органів. Надійність кріплення ножів і її
органів, справність занулення. Для визначення якості заточування ножа
використовують смужку газетного паперу. При якісній заточенню папір рівно
прорізається ножем, при неякісному - рветься. Забороняється перевіряти лезо
ножа рукою, що призводить до травми пальців руки. Перед завантаженням машини
продуктом її обов'язково перевіряють на холостому ходу. Потім продукт
закладають у завантажувальний лоток так, щоб він під дією власної ваги міг
вільно спиратися на поверхню опорного столу. Після цього на лімбі встановлюють
необхідну товщину нарізки продукту. Встановивши необхідну товщину нарізки
продукту, включають двигун машини. Дисковий ніж машини отримує обертальний рух,
а лоток з продуктом - возвратнопоступательное. Під час роботи машини
забороняється завантажувати продукти в лоток і проштовхувати їх руками. Завантаження
продуктів в лоток можна робити тільки при вимкненому двигуні і повної зупинки
машини.
Після закінчення роботи машину відключають від електромережі, виробляють
неповне розбирання і її санітарну обробку. Потім ретельно промивають всі деталі
гарячою водою і насухо протирають чистою тканиною.
Д/з: складіть конспект на дайте відповіді на питання
1. Назвіть основні частини машини МРГ-ЗООА.
2. Як визначити якість заточування ножа?
3. Що потрібно зробити, якщо машина МРХ-200 зупинилася під час нарізки хліба?
4. Яку роль виконує електроблокування на машині МРХ-200?
5. ТБ і БТ прі роботі
на машині МРГ-ЗООА.
Комментариев нет:
Отправить комментарий